SPORT

Bij de KCA kun je ook terecht voor het actief bezig zijn met je hond in vorm van sport. Onder sport verstaan we de disciplines waarin je examen of wedstrijd kunt doen. De lessen zijn uiteraard ook te volgen als je geen wedstrijd ambitie hebt!

> Direct door naar: AgilityDog Dance – FCI Obedience


Apporteren en Dirigeren

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:

Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.

Van nature kan elke hond apporteren. Tijdens de cursus Apporteren/Dirigeren leert je hond jouw aanwijzingen te volgen over waar hij ongeveer moet zoeken naar een voorwerp, een dummy genaamd, om dan zelfstandig verder te zoeken om het te vinden. Daarbij leer je rekening te houden met de windrichting en het type terrein. Vervolgens apporteert hij de dummy door hem naar jou te brengen en aan jou af te geven.

Het apporteren gebeurt uitsluitend op commando, dus wanneer jij hem dat zegt. Dit vergt beheersing van de hond. De afstand die de hond aflegt tot de dummy wordt langzaam opgebouwd zodat hij niet afdwaalt of afgeleid raakt. Het ophalen van de dummy is de beloning voor de hond. De uitdaging voor de hond wordt groter wanneer het hard waait, de afstand tot de dummy wordt vergroot of wanneer de dummy wordt geplaatst in terrein met obstakels (bijv. struiken).

Onderdeel van de cursus zijn gehoorzaamheidsoefeningen zoals ‘zit’ en ‘blijf’. Verwacht wordt dat de hond deze beheerst. Wat aanvullend zal worden geleerd is de oefening niet aan de hand van een gesproken commando maar een fluittoon uit te voeren.

De training wordt gehouden op het terrein van KC Amsterdam. In de winter betekent dit, vanwege de verlichting, op het binnenterrein.

Om deel te kunnen nemen aan de cursus apporteren/dirigeren moet minimaal voldaan zijn aan de eisen van de cursus Gehoorzaamheid 1. De hond moet onder appèl staan en los kunnen werken, zonder weg te lopen. De hond moet groot genoeg zijn om een dummy te kunnen tillen, voor heel kleine honden is deze sprot minder geschikt. De leeftijd van de hond maakt niet uit. Ook hoeft het geen jachthond te zijn. Het is mogelijk dat aan de beginnerscursus mensen deelnemen met enige ervaring met apporteren.

De cursus bestaat uit 10 lessen.

LET OP: Heb je nog niet eerder een cursus apporteren gevolgd, dan schrijf je je in bij de beginners. Als je niet eerder apporteren hebt gevolgd en geen ervaring hebt, kun je NIET inschrijven bij de gevorderden.

Agility; dat is plezier voor TWEE!

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:
Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.

Omdat we buiten trainen, is er in de winter een winterstop (jan-mrt). Als het veld té slecht is, zijn we genoodzaakt de les af te zeggen, maar gelukkig komt dat niet vaak voor. Het agility seizoen loopt niet gelijk met de andere cursussen. Er zijn in het jaar 2 seizoenen met elk tussen de 10-16 lessen. 

De behendigheidsport of te wel “agility” is voor veel honden en hun baas een fantastische vrijetijdsbesteding. Agility is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt. De uitdaging is om het parcours niet alleen op snelheid, maar ook foutloos af te leggen. De hindernissen bestaan uit tunnels, de slurf, sprongetjes in diverse opstellingen, de kattenloop, de schutting, paaltjes en de wip.

Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van je hond. De agility-sport is een echte teamsport en biedt plezier aan hond en baas (handler). Dit plezier staat dan ook voorop bij de trainingen. Om dit te bereiken trainen wij positief, zonder druk, zonder correcties en leren we de hond zoveel mogelijk zelfstandig te werken. Tijdens de agility-training wordt de band tussen hond en baas steeds sterker.

We starten de cursussen met de  AG1 (de beginnerscursus), waarna we de vaardigheden van baas en hond per cursus zullen uitbouwen tot aan de AGG (gevorderden) of zelfs de wedstrijd groep (AGW). Er is ook een veteranengroep, waarbij de honden minder hoog springen dan de officiële hoogte en de schutting en band niet in het parcours gebruikt worden.

Tijdens de beginnerscursus worden de toestellen in delen aangeleerd en de spronghoogte langzaam opgebouwd. De uiteindelijke maximale hoogte wordt bepaald door de schofthoogte van de hond. Er zijn 4 officiële hoogtes;

 • Small: tot 35 cm
 • Medium: van 35 tot 43 cm
 • Intermediate 43 tot 50 cm
 • Large: vanaf 50 cm

Van de cursisten wordt bij alle cursussen verwacht dat ze helpen met opbouwen en afbreken van de hindernissen, waarbij de hond kan worden vastgelegd met behulp van een pen in de grond  Zorg er daarom voor dat je een kwartier voor de trainingstijd aanwezig bent.

Wie kan er mee doen?

In principe kan iedere gezonde hond, zonder klachten aan gewrichten, rug of spieren vanaf 15 maanden oud, meedoen aan agility. De voorwaarde is wel dat de hond onder appèl staat. Daarnaast moet de hond het leuk vinden om te springen en te rennen. Voor grote, zwaargebouwde honden is deze sport af te raden. En ook de handler moet wat meters kunnen rennen.

De toestellen

De Hoogtesprong

Een sprong bestaande uit 2 staanders met een in hoogte verstelbare legger. De hond springt over de sprong heen zonder de lat aan te raken.

De Breedtesprong

Een sprong bestaand uit 2 tot 4 delen die vlak achter elkaar op de grond worden gezet. De hond springt in 1 keer over alle delen zonder deze te raken.

Honden op kattenloop agility

De Kattenloop

De kattenloop is een raakvlaktoestel dat bestaat uit een schuine oploop, met een vlak gedeelte en een schuine afloop. Zowel op de op- als afloop is voorzien van een raakvlak dat door de hond minstens met 1 poot aangeraakt moet worden.

De schutting

De schutting, ook wel A-schutting genoemd, is een raakvlaktoestel. Hij bestaat uit 2 schuine vlakken neergezet in een A-stand. Onderaan de op- en afloop is een raakvlak, dat door de hond minstens met 1 poot  aangeraakt dient te worden.

De wip

Een toestel bestaande uit een plank van ongeveer 3,7 meter, met in het midden een kantelpunt en met raakvlakken aan beide uiteinden.

De paaltjes of de slalom

12 rechtopstaande paaltjes waar de hond slalommend doorheen moet gaan. De hond moet de paaltjes juist insteken en mag geen enkel paaltje overslaan.

De band

Dit is een kunststof band in een metalen frame óf een breekbare band tussen 2 staanders. De hond moet door de band heen moet springen. Strafpunten volgen wanneer de hond onder de band doorloopt.

De tunnel

Een lange tunnel doorgang  van ongeveer 6 meter, waar de hond door heen moet. De tunnel is gemaakt van flexibel materiaal zodat hij elke gewenste vorm neergelegd kan worden.

Ontstaan van Agility

In 1978 werd in Londen, ter gelegenheid van “Cruft’s Dogshow”, een soort agility-programma voor het eerst voor een publiek gebracht. Aan 1 der medewerkers was namelijk gevraagd om iets te bedenken dat tijdens de pauzes, tussen de keuringen, kon worden ingelast als een soort “tussendoortje” om het publiek bezig te houden. Als hondenliefhebber en tevens gerenommeerd paardenkenner groeide bij John Varnley de idee om met honden iets te brengen dat kon vergeleken worden met de ‘jumping’ in de paardensport. Hij vroeg daarbij de hulp van zijn vriend Peter Meanwell die, samen met de leden van zijn hondenvereniging, toestellen bouwde en de honden erop trainde. Het programma sloeg in en “de sport” ontstond. Agility groeide in Engeland zeer snel en onder impuls van vooral Peter Lewis en John Gilbert werd dan in 1980 een meer gevarieerd programma met wedstrijdvormen en reglementen gelanceerd. Trouwens, nog steeds zijn deze “pioniers” zeer actief in de agility sport en het is dan ook van hen dat de meeste kennis en informatie hier werd overgenomen.

https://www.youtube.com/watch?v=udveJjdDVhU

Dog Dance

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:
Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.

Dogdance is samen met je hond pret maken! Hoe heerlijk is het om op je favoriete muziek een dans met je hond te kunnen doen! Ongedwongen en geheel op je eigen manier leer je hoe je al met enkele oefeningen een leuke routine (dans) in elkaar kan zetten. En omdat er legio oefeningen te leren zijn, is het bijna voor iedere combinatie mogelijk om hier aan mee te doen. Moet je zelf goed kunnen dansen dan? Nee, in deze sport kies je zelf wat je wel of niet wil of kan doen. Liever Hip Hop muziek dan Engelse wals? De keuze is aan jou. Het enige dat telt is dat je samen met je hond leuk bezig bent. Zijn er oefeningen bij die je hond of jij fysiek niet aan kan, dan zoeken we daar andere oefeningen voor. Het werkt dus ook alleen maar als de hond vrijwillig de oefeningen aanleert en niet met dwang! En voor de duidelijkheid: we laten de honden in hun waarde en gaan ze niet aankleden of zo.

Deze cursus is bedoeld voor beginnende combinaties en er wordt veel aandacht gegeven aan elke combinatie afzonderlijk.

Moet je thuis veel trainen? Niets moet, maar ik weet zeker dat je thuis graag aan de slag gaat! Voor een heleboel oefeningen heb je in het begin ook niet veel ruimte nodig. Handig in de slechte jaargetijden om je hond toch lekker energie kwijt te laten raken.
Maar ook tijdens de wandeling is het leuk om af en toe een oefening te doen.

Kortom, hartstikke leuk om deze tak van hondensport eens te ervaren, Schrijf snel in, want vol is vol!

FCI Obedience

Bij KC Amsterdam kun je voor obedience cursussen terecht. Of je nu alleen serieus wilt trainen of wilt toewerken naar een examen of wedstrijd.

> Direct naar: FCI Obedience

 

Pre-obedience

Na de GH2 kun je doorstromen naar de Pre-obedience. In deze cursus die voorbereidend is op de Obedience krijg je de tools aangereikt om je hond te motiveren, te laten focussen en het juiste energieniveau te bereiken dat nodig is voor de oefeningen. Hiernaast leert je hond zijn lijf goed in te zetten en alle 4 zijn poten te gebruiken.

Het is niet altijd gezegd dat je deze training afrond binnen 1 seizoen. We trainen in deze training nog grotendeels met de hele groep tegelijk. Het is uiterst belangrijk dat je hond onder appèl staat.

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:

Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.

De oefeningen die in de cursus worden aangeleerd:

Er wordt voort geborduurd op de oefeningen van de GH2, maar we gaan ook uitvinden hoe je jouw hond het best kunt motiveren. We gaan spelen, oefenen met spel- & voedselbeheersing, twisten, turnen, weaven en de timing en inzet van je beloningswoord/klik verder optimaliseren.

Zodat je na deze cursus, in overleg met je instructeur, goed voorbereid aan de cursus FCI Obedience Beginners kunt beginnen.

FCI Obedience Beginners (OBB, voorheen G&GB)

Aan de Obedience Beginnerscursus mogen honden meedoen die de cursus Pre-obedience met een goede beoordeling hebben doorlopen.

In de lessen werk je er op een positieve manier naar toe om de examen oefeningen te leren beheersen.

De Obedience Beginnerscursus is voor mensen die serieus verder willen in het trainen met hun hond. Wij vergelijken deze cursus dan ook met de hogeschool.
Deze kan worden afgesloten met een landelijk erkend examen van FCI Obedience Nederland.

Voor dit landelijke examen is een logboek of werkboekje vereist.

Als je bent geslaagd voor deze cursus dan kan je ook aan landelijke FCI Obedience wedstrijden deelnemen,  DE ultieme uitdaging.

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:
Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.

De oefeningen die in het examen aan bod komen zijn:

FCI Obedience 1 (OB1, voorheen G&G1):

Hier gaat de hogeschool training verder, dit wordt streven naar perfectie: Een hond die met minimale hulp en commando’s van zijn baas de oefeningen zo perfect mogelijk uitvoert.

Ben je toe aan een echte trainings-uitdaging dan is het trainen voor de Obedience diploma’s echt wat voor jou.
Ook deze cursus kan worden afgesloten met een landelijk erkend examen van FCI Obedience Nederland
Aan de OB1 cursus mogen honden meedoen die het OB beginners diploma van FCI Obedience Nederland hebben gehaald.

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:
Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.

De oefeningen die in het examen aan bod komen zijn:

 • 1 minuut zitten op 25 meter afstand terwijl de baas in zicht is
 • Los volgen
 • Staan, zit of af tijdens het volgen
 • Komen op bevel op 20-25 meter afstand
 • Zitten of liggen tijdens het volgen
 • Vak zenden op 15 meter afstand
 • Posities op afstand 5 meter Zit/Af
 • Sprong over de horde met houten apport
 • Rond een groep pionnen/ton sturen op 10 meter afstand
 • Algemene indruk

De cursus bestaat uit 10 lessen.

Detectie

Detectie is een hondensport waarbij de hond getraind wordt op een specifieke geur. Een bekend voorbeeld van detectiehonden zijn honden die bij de douane drugs in bagage opsporen.

Tijdens deze cursus gaan we samen met jou en je hond aan de slag met het aanleren van een geur en gaat jouw hond de geurbron zoeken in verschillende objecten. 

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:

Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.