Sport & Spel

Bij de KCA kun je ook terecht voor het actief bezig zijn met je hond in vorm van spel en/of sport.


Direct naar: AgilityHoopersFun & PlayDog Dance – FCI Obedience


Apporteren en Dirigeren

Vanuit KCA werken wij uiteraard mee aan de vermindering van de verspreiding van het coronavirus door toepassing van de richtlijnen van het RIVM. Bij aanvang van de cursus ontvangt u vanzelf de richtlijnen, die wij als KCA hierover opvolgen. Bij vragen kunt u altijd terecht bij u instructeur.

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:

Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.Van nature kan elke hond apporteren. Tijdens de cursus Apporteren/Dirigeren leert je hond jouw aanwijzingen te volgen over waar hij ongeveer moet zoeken naar een voorwerp, een dummy genaamd, om dan zelfstandig verder te zoeken om het te vinden. Daarbij leer je rekening te houden met de windrichting en het type terrein. Vervolgens apporteert hij de dummy door hem naar jou te brengen en aan jou af te geven. Het apporteren gebeurt uitsluitend op commando, dus wanneer jij hem dat zegt. Dit vergt beheersing van de hond. De afstand die de hond aflegt tot de dummy wordt langzaam opgebouwd zodat hij niet afdwaalt of afgeleid raakt. Het ophalen van de dummy is de beloning voor de hond. De uitdaging voor de hond wordt groter wanneer het hard waait, de afstand tot de dummy wordt vergroot of wanneer de dummy wordt geplaatst in terrein met obstakels (bijv. struiken).

Onderdeel van de cursus zijn gehoorzaamheidsoefeningen zoals ‘zit’ en ‘blijf’. Verwacht wordt dat de hond deze beheerst. Wat aanvullend zal worden geleerd is de oefening niet aan de hand van een gesproken commando maar een fluittoon uit te voeren.

De training wordt gehouden op het terrein van KC Amsterdam. In de winter betekent dit, vanwege de verlichting, op het binnenterrein.

Om deel te kunnen nemen aan de cursus apporteren/dirigeren moet minimaal voldaan zijn aan de eisen van de cursus Gehoorzaamheid 1, of na overleg met je instructeur. De hond moet groot genoeg zijn om een dummy te kunnen tillen, dus groter zijn dan een chihuahua. De leeftijd van de hond maakt niet uit. Ook hoeft het geen jachthond te zijn. Het is mogelijk dat aan de beginnerscursus mensen deelnemen met enige ervaring met apporteren.

De cursus bestaat uit 10 lessen.

Heb je nog niet eerder een cursus apporteren gevolgd, dan schrijf je je in bij de beginners.

Agility met je hond. Dat is plezier voor TWEE!

Agi1

Vanuit KCA werken wij uiteraard mee aan de vermindering van de verspreiding van het coronavirus door toepassing van de richtlijnen van het RIVM. Bij aanvang van de cursus ontvangt u vanzelf de richtlijnen, die wij als KCA hierover opvolgen. Bij vragen kunt u altijd terecht bij u instructeur.

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:
Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.Omdat we buiten trainen, is er in de winter een winterstop (jan-mrt). Als het veld té slecht is, zijn we genoodzaakt de les af te zeggen, maar gelukkig komt dat niet vaak voor. Het agility seizoen loopt niet gelijk met de andere cursussen. Er zijn in het jaar 2 seizoenen met elk tussen de 10-13 lessen.

De behendigheidsport of te wel “agility” is voor veel honden en hun baas een fantastische vrijetijdsbesteding.

Agility is een hondensport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt. De uitdaging is om het parcours niet alleen op snelheid, maar ook foutloos af te leggen. De hindernissen bestaan uit tunnels, de slurf, sprongetjes in diverse opstellingen, de kattenloop, de schutting, paaltjes en de wip.

Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van je hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn even belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd.

Agi2

De agility-sport is een echte teamsport en biedt plezier aan hond en baas (handler). Dit plezier staat dan ook voorop bij de trainingen. Om dit te bereiken trainen wij positief, zonder druk, zonder correcties en leren we de hond zoveel mogelijk zelfstandig te werken.

Tijdens de agility-training wordt de band tussen hond en baas steeds sterker. Hond en baas leren van elkaar en gaan elkaar zo beter te begrijpen . Hierdoor draagt agility ook bij aan een goede baas-hond relatie en kan het bijdragen aan een beter opgevoede hond. De hond kan in de agility-sport zijn energie en deel van de behoefte aan beweging kwijt . Tegelijkertijd is het een uitstekende manier om je hond in optimale conditie te houden. Ook de baas zal trouwens over de nodige snelheid en conditie moeten beschikken om zijn hond te begeleiden en te sturen.

Tijdens de beginnerscursus worden de toestellen in delen aangeleerd en de spronghoogte langzaam opgebouwd. De uiteindelijke maximale hoogte wordt bepaald door de schofthoogte van de hond. Er zijn 3 officiële hoogtes;

Agi3
  • Small: tot 35 cm
  • Medium: van 35 tot 43 cm
  • Intermediate 43 tot 50 cm
  • Large: vanaf 50 cm

Van de cursisten wordt bij alle cursussen verwacht dat ze helpen met opbouwen en afbreken van de hindernissen, waarbij de hond kan worden vastgelegd met behulp van een pen in de grond  Zorg er daarom voor dat je een kwartier voor de trainingstijd aanwezig bent.

Agi4

In principe kan iedere gezonde hond, vanaf 15 maanden oud, meedoen aan agility.  De voorwaarde is wel dat de hond onder appèl staat. Daarnaast moet de hond het leuk vinden om te springen en te rennen.

Een cursus behendigheid start 2 maal per jaar en bestaat in principe uit 16 lessen. Hiernaast is er een verkorte wintercursus (weersafhankelijk) en hebben we in de zomer een verkorte zomertraining.

We starten de cursussen met de  AG1 (de beginnerscursus), waarna we de vaardigheden van baas en hond per cursus zullen uitbouwen tot aan de AGG (gevorderden) of zelfs de wedstrijd groep (AGW). Er is ook een veteranengroep, waarbij de honden minder hoog springen dan de officiële hoogte en de schutting en band niet in het parcours gebruikt worden.

Agi5

Ontstaan van Agility

In 1978 werd in Londen, ter gelegenheid van “Cruft’s Dogshow”, een soort agility-programma voor het eerst voor een publiek gebracht. Aan 1 der medewerkers was namelijk gevraagd om iets te bedenken dat tijdens de pauzes, tussen de keuringen, kon worden ingelast als een soort “tussendoortje” om het publiek bezig te houden. Als hondenliefhebber en tevens gerenommeerd paardenkenner groeide bij John Varnley de idee om met honden iets te brengen dat kon vergeleken worden met de ‘jumping’ in de paardensport. Hij vroeg daarbij de hulp van zijn vriend Peter Meanwell die, samen met de leden van zijn hondenvereniging, toestellen bouwde en de honden erop trainde. Het programma sloeg in en “de sport” ontstond. Agility groeide in Engeland zeer snel en onder impuls van vooral Peter Lewis en John Gilbert werd dan in 1980 een meer gevarieerd programma met wedstrijdvormen en reglementen gelanceerd. Trouwens, nog steeds zijn deze “pioniers” zeer actief in de agility sport en het is dan ook van hen dat de meeste kennis en informatie hier werd overgenomen.

https://www.youtube.com/watch?v=udveJjdDVhU

De toestellen

Agi6

De Hoogtesprong

Een sprong bestaande uit 2 staanders met een in hoogte verstelbare legger. De hond springt over de sprong heen zonder de lat aan te raken.

De Breedtesprong

De sprong bestaat uit 2 tot 4 delen die vlak achter elkaar op de grond worden gelegd. Het is de bedoeling dat de hond in 1 keer over de hindernis springt.

De Kattenloop

Agi7

De kattenloop is een raakvlaktoestel dat bestaat uit een schuine oploop, met een vlak gedeelte en een schuine afloop. Zowel op de op- als afloop is voorzien van een raakvlak dat door de hond minstens met 1 poot aangeraakt moet worden. Het is de taak van de handler om de hond zo te begeleiden op het toestel dat de hond in alle gevallen het raakvlak aanraakt.

Tijdens de training wordt er veel aandacht besteed aan het  juist nemen van deze raakvlakken. Dit om de hond deze toestellen beheerst te laten nemen en eventuele blessures te voorkomen. Dit is echt geen  overbodige luxe want wanneer  je ziet met welke snelheid en fanatisme  een hond over zo’n parcours racet………..dat is werkelijk ongelooflijk. !!!

Agi8

De schutting

De schutting, ook wel A-schutting genoemd, is ook een raakvlaktoestel. Hij bestaat uit 2 schuine vlakken neergezet in een A-stand. Onderaan de op- en afloop is een raakvlak, dat door de hond minstens met 1 poot  aangeraakt dient te  worden.

De wip

Agi9

Een toestel bestaande uit een plank van ongeveer 3.5 meter, met in het midden een kantelpunt en met raakvlakken aan beide uiteinden.

De paaltjes of de slalom

12 rechtopstaande paaltjes waar de hond slalommend doorheen moet gaan.  De hond moet de paaltjes juist insteken en mag geen enkel paaltje overslaan.

De band

Dit is een metalen frame  met een kunststof band in het  midden.  De hond moet door de band heen moet springen. Strafpunten volgen wanneer de hond onder de band doorloopt.

De tunnel

Een lange tunnel doorgang  van ongeveer 6 meter, waar de hond door heen moet. De tunnel is gemaakt van flexibel materiaal zodat hij elke gewenste vorm neergelegd kan worden.

Wie kan er mee doen? 
Iedere hond van tenminste 15 maanden oud en zonder klachten aan gewrichten, rug of spieren kan deelnemen aan agility. Voor grote, zwaargebouwde honden is deze sport af te raden. En ook de handler zal heel wat meters moeten rennen.


Hoopers

Vanuit KCA werken wij uiteraard mee aan de vermindering van de verspreiding van het coronavirus door toepassing van de richtlijnen van het RIVM. Bij aanvang van de cursus ontvangt u vanzelf de richtlijnen, die wij als KCA hierover opvolgen. Bij vragen kunt u altijd terecht bij u instructeur.

Hoopers is gebaseerd op samenwerking op afstand. Het is geschikt voor nagenoeg alle honden van alle leeftijden. Het is een sport waarbij ze wel hard moeten nadenken, maar fysiek niet overbelast worden. Ook geschikt dus voor jonge honden die nog niet teveel belast mogen worden of voor honden die door leeftijd of een andere reden bijvoorbeeld niet meer mogen springen. Je houdt je hond hiermee mentaal en fysiek in conditie.

-> Deze cursus wordt op dit moment niet aangeboden

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:

Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.De parcoursen bestaan uit hoops, gates (hekjes), barrels (tonnen), tunnels.

– Hoops boogvormige toestellen, waar de hond doorheen moet lopen
– Tonnen, waar de hond omheen moet lopen
– Gates hekjes van ongeveer 120cm breed,  waar de hond omheen moet lopen
– Tunnels, waar de hond doorheen moet lopen.

Je leert je hond zelfstandig de toestellen te nemen en op commando van richting te veranderen. De toestellen staan bij alle parcoursen in logische en veelal vloeiende lijnen. Dat wil zeggen dat de hond met ondersteuning van de handler op afstand de lijn leert te lopen en zo (een klein) parcours af kan leggen.

De cursus bestaat uit 10 lessen.


Fun and Play

Vanuit KCA werken wij uiteraard mee aan de vermindering van de verspreiding van het coronavirus door toepassing van de richtlijnen van het RIVM. Bij aanvang van de cursus ontvangt u vanzelf de richtlijnen, die wij als KCA hierover opvolgen. Bij vragen kunt u altijd terecht bij u instructeur.

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:

Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.Heb je zin om allerlei leuke spelletjes te doen met je hond en wil je graag de band met je hond verbeteren? Maar hoeft het allemaal niet zo heel serieus en precies te zijn? Dan is de cursus Fun & Play iets voor jou. We hebben een kar vol met materialen waar we talloze leuke spelletjes mee kunnen verzinnen. Allerlei zaken komen aan de orde: Zoeken, apporteren, ergens overheen lopen, springen, kruipen en ga zo maar door.

Het doel? Samen heel veel plezier maken!

De cursus bestaat uit 10 lessen.

Leert mijn hond hier wel wat van?

Zeker weten want de band met je hond wordt (nog) sterker dan deze al was. Je hond krijgt steeds meer vertrouwen in jou als baas omdat alle “oefeningen” (lees : spelletjes), op een hond vriendelijke manier worden aangeleerd.

Is mijn hond hier geschikt voor?

Alle honden van alle leeftijden kunnen hieraan meedoen (pups moeten wel eerst puppycursus hebben gedaan). Iedere hond krijgt de oefening op zijn eigen nivo aangeboden. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele lichamelijke problemen van zowel de hond als de geleider.

Kan ik deze cursus volgen naast andere cursussen?

Dat is helemaal geen probleem. Fun & Play is niet in strijd met oefeningen die gegeven worden in de andere cursussen. Je kan alleen niet twee cursussen op één dag volgen, dat is voor de hond te vermoeiend. Krijg je al zin? Schrijf je dan meteen in!


Dog Dance

Vanuit KCA werken wij uiteraard mee aan de vermindering van de verspreiding van het coronavirus door toepassing van de richtlijnen van het RIVM. Bij aanvang van de cursus ontvangt u vanzelf de richtlijnen, die wij als KCA hierover opvolgen. Bij vragen kunt u altijd terecht bij u instructeur.

Klik in onderstaande tabel als je direct wilt inschrijven:
Je kunt je alleen inschrijven voor een cursus als je lid bent. Ben je dat nog niet, voeg dan eerst lidmaatschap toe.Dogdance is samen met je hond pret maken! Hoe heerlijk is het om op je favoriete muziek een dans met je hond te kunnen doen! Ongedwongen en geheel op je eigen manier leer je hoe je al met enkele oefeningen een leuke routine (dans) in elkaar kan zetten. En omdat er legio oefeningen te leren zijn, is het bijna voor iedere combinatie mogelijk om hier aan mee te doen. Moet je zelf goed kunnen dansen dan? Nee, in deze sport kies je zelf wat je wel of niet wil of kan doen. Liever Hip Hop muziek dan Engelse wals? De keuze is aan jou. Het enige dat telt is dat je samen met je hond leuk bezig bent. Zijn er oefeningen bij die je hond of jij fysiek niet aan kan, dan zoeken we daar andere oefeningen voor. Het werkt dus ook alleen maar als de hond vrijwillig de oefeningen aanleert en niet met dwang! En voor de duidelijkheid: we laten de honden in hun waarde en gaan ze niet aankleden of zo.
Deze cursus is bedoeld voor beginnende combinaties en er wordt veel aandacht gegeven aan elke combinatie afzonderlijk.
Moet je thuis veel trainen? Niets moet, maar ik weet zeker dat je thuis graag aan de slag gaat! Voor een heleboel oefeningen heb je in het begin ook niet veel ruimte nodig. Handig in de slechte jaargetijden om je hond toch lekker energie kwijt te laten raken.
Maar ook tijdens de wandeling is het leuk om af en toe een oefening te doen.

Kortom, hartstikke leuk om deze tak van hondensport eens te ervaren, Schrijf snel in, want vol is vol!